מה ניתן לעשות עם הון עצמי של 100-200 אלף ש"ח ב-2025?
רבים שואלים את עצמם מה אפשר לעשות עם סכום של 100 או 200 אלף שקלים ואילו הזדמנויות השקעה של 100 אלף ₪ קיימות. השאלות הללו רלוונטיות במיוחד בעידן הנוכחי המאופיין בעליות מחירים שוברות שיאים בענף הנדל"ן.
מצב השוק הוביל לכך שאנשים שאין ביכולתם להשקיע סכומי כסף גדולים מוצאים עצמם "תקועים" עם סכומים לא מבוטלים בחיפוש אחר אפיק השקעה רלוונטי.
בשורות הבאות נבחן לעומק איפה כדאי להשקיע מאה עד מאתיים אלף ש"ח במטרה לייצר תשואה כמה שיותר אטרקטיבית.
אז נכון, מחירי הנדל"ן זינקו בשנים האחרונות בצורה משמעותית ומגמת ההתייקרות ההולכת וגוברת בשוק הנדל"ן הישראלי מורגשת, אך בכל זאת ניתן עדיין לאתר אפיקי ההשקעה אלטרנטיביים למשקיעים עם הון התחלתי נמוך עד בינוני של מתחת לרבע מיליון שקלים.
אז איפה להשקיע 100 אלף שקל ב-2025? מה עושים עם 200 אלף שקל ואיך להפוך 100 אלף למיליון? מתחילים…
תוכן עניינים:
אפיקי השקעה בסכומים נמוכים – איפה להשקיע 100-200 אלף שקל?
להלן סקירה של כמה מפתרונות ההשקעה הזמינים לסכומים של עד 200 אלף שקלים:
#1 השקעות נדל"ן בארץ
מחירי הדיור הגבוהים בארץ לא מאירים פנים לאלו שמעוניינים להשקיע בדירת מגורים וברשותם הון עצמי של עד 200 אלף שקלים בלבד.
דירה ממוצעת בישראל עולה בממוצע כ-1.2 מיליון ₪, כאשר 60% מהעסקה יכול להיות ממומן באמצעות הלוואת משכנתא, אשר מייקרת את כל הסיפור בעשרות אחוזים לאור חיובי הריבית. מכאן שעבור משקיעים קטנים, דירה להשקעה אינה ברת-השגה.
אז מה עושים אנשים שמעוניינים להשקיע בנדל"ן בישראל, אך באופן שאינו מצריך לקיחת הלוואה שתכרסם בתשואה ותפגע ברווחיות העסקה? ומה עושה מי שרוצה להשקיע בנדל"ן אך ברשותו סכום התחלתי יחסית קטן? האלטרנטיבה במצבים אלו היא השקעה בנכסים מסחריים (משרד/חנות) ו/או בקרקעות בהליכי שינוי ייעוד.
* עולם הנדל"ן המסחרי מעמיד הזדמנויות השקעה בסכומים נמוכים, כאשר אופציית ההשקעה אטרקטיבית במיוחד היא רכישת משרדים והשכרתם, וכן חנויות.
מחיר נכס מסחרי להשקעה אמנם גבוה בחישוב פר מ"ר, אבל המחיר הכולל נותר נמוך יחסית. לעומת העלות הנמוכה, התשואה מהשקעה במשרד או בחנות היא גבוהה יחסית (8%-6% בממוצע בשנה), בשל דמי השכירות העסקית הגבוהים יחסית (2500-5000 ₪ בממוצע).
לצד התשואה הנאה, יתרון נוסף בהשקעה בנדל"ן מסחרי הוא הביקוש הרציף, בעוד החיסרון הוא בשיעורי המיסוי הגבוהים ביחס למס על נדל"ן למגורים.
* מה לגבי השקעה בקרקעות? כאמור אופציה נוספת להשקעת נדל"ן בהיקף קטן היא רכישת קרקעות, ובעיקר קרקעות חקלאיות המצויות בהליך שינוי ייעוד. המטרה היא לאתר קרקע בעלת סיכויי הפשרה גבוהים, כלומר כזו שצפויה להפוך בעתיד לקרקע המיועדת לבנייה.
מרגע ההפשרה, וביתר שאת מרגע קבלת היתר בנייה, הקרקע צפויה להכפיל, לשלש ואף לרבע את ערכה. מכאן שהיתרון המרכזי בהשקעה בקרקעות הוא העלות הנמוכה והצפי לתשואה משמעותית.
יתרון מרכזי בהשקעה בקרקעות הוא ההיצע ההולך ואוזל, והדליל ממילא, של קרקעות זמינות לבניה ברחבי הארץ. לעומת זאת, הביקושים נותרים במגמת עלייה יציבה, בעיקר באזור מרכז הארץ ובמרכזי הערים. השילוב בין ההיצע הנמוך והביקוש הגבוה מעלה את ערך הקרקעות על פני זמן.
עם זאת, לצד יתרונות ההשקעה בקרקעות חשוב לקחת בחשבון מספר חסרונות. אמנם רכישת קרקע להשקעה מקנה בעלות על נכס ממשי בעלות נמוכה, אך מדובר בהשקעה ארוכת טווח המאופיינת ברמות סיכון גבוהות ואי ודאות מובנית.
עד לסיום הבנייה, אכלוס הפרויקט וקבלת התשואה עבורו צפוי לעבור זמן לא מבוטל, ולעיתים מדובר אפילו בעשרות שנים. קיימות משוכות רבות בדרך להפשרה, לאישור הבנייה ולהשלמתה. לכן, השקעה בקרקעות אינה אידאלית עבור משקיעים שמחפשים השקעה קצרת טווח ברמות סיכון מופחתות, אלא דווקא עבור משקיעים שיכולים להרשות לעצמם "לנעול" בצד את הכסף לכמה שנים.
#2 השקעות נדל"ן בחו"ל
כמו השקעות בנדל"ן מסחרי ובקרקעות בארץ, גם השקעות בחו"ל מהוות ערוץ חלופי מסקרן עבור משקיעים שמחירי הדירות בישראל גבוהים עבורם.
שוק הנדל"ן העולמי מציע קשת רחבה של הזדמנויות השקעה, עם תשואה משוערת הגבוהה בהרבה מהשקעות מקבילות בישראל. עם סכום של 200 אלף שקלים, ניתן למצוא נכסים להשקעה במדינות רבות, ביניהן בדרום ומזרח אירופה, ואפילו בארה"ב.
השקעות נדל"ן בחו"ל צוברות פופולריות בישראל, בעיקר בשל הפער העצום במחירי הנכסים. בנוסף, התשואה הפוטנציאל מהשקעה בנכסים בחו"ל עומדת על כ-6% עד 10% בממוצע לשנה, לעומת 3% עד 5% מנכסים מקבילים בישראל.
מבין מדינות מזרח אירופה, היעדים הבולטים להשקעה בסכומים נמוכים הן פולין, גיאורגיה ואוקראינה. 3 המדינות הציגו התאוששות מרשימה מאז המשבר הכלכלי של 2008, והן מציגות כעת כלכלות יציבות במגמת עלייה. עם שילוב של מדיניות מיסוי ליברלית ומחירי שוק נמוכים, מדובר ביעדים חמים להשקעות נדל"ן של עד 200 אלף ₪.
גם במדינות בדרום יבשת אירופה כמו יוון או בקפריסין מחירי הדירות נמוכים יותר וניתן למצוא נכסים מניבים להשקעה בסכומים של 100 ו-200 אלף שקל. כמו מדינות המזרח אירופה, גם המדינות הנ"ל הצליחו להתאושש מהמשבר הכלכלי וחוות כעת צמיחה יציבה, בעוד מחירי הנכסים בהם נותרו אטרקטיביים ומטפסים בהדרגה.
#3 השקעה בשוק ההון
שוק ההון טומן בחובו פוטנציאל ניכר להשקעה רווחית בסכומים קטנים.
השקעה במניות נחשבת לאפיק השקעה בסיכון גבוה יחסית עם פוטנציאל תשואה גבוה בהתאם. מדובר בהשקעה שמתאימה יותר למשקיעי הון מנוסים וחובבי סיכון שמחפשים פוטנציאל רווח גבוה.
השקעה באגרות חוב נחשבת לאפיק סולידי יותר, עם תשואה שנתית ממוצעת צנועה של בין 1% ל-3%. ככלל, אג"ח ממשלתיות נחשבות לבטוחות יותר ביחס לאג"ח מסחריות, והתשואה נמוכה בהתאם.
– ישנן כמה דרכים לביצוע השקעה בשוק ההון בסכומים קטנים. דרך אחת היא השקעה בשוק ההון באמצעות הבנקים, אשר אמונים על ניהול תיקי ההשקעה בעבור הלקוחות. הבנקים כפופים לרגולציה, בקרה ופיקוח קפדניים, מה שמקנה למשקיעים ביטחון יחסי. דרך זו פחות מומלצת בשל דמי ניהול וריביות בשיעור גבוה.
– דרך שניה היא השקעה עצמאית בבורסה ללא שימוש בבנקים. השקעה באופן עצמאי מאפשר להימנע מדמי הניהול והעמלות, אך החיסרון הוא בהיעדר הביטחונות מהשקעה דרך גופים מפוקחים.
אמנם מסחר עצמאי דורש ידע, ניסיון והתמקצעות בהשקעות בשוק ההון. אך במאמץ סביר, ניתן ללמוד את הנושא ולבצע השקעות עצמאיות שמקנות למשקיע גמישות ושליטה מרבית על ההשקעה.
– דרך ביניים בין השקעה בבנקים להשקעה עצמאית היא השקעה באמצעות חברות פיננסיות ובתי השקעות, דרך קרן השתלמות, פוליסה פיננסית וקופות גמל.
סוג השקעה זה כרוך אמנם בעמלות, אך הן נמוכות משמעותית מעמלות הבנקים. היתרון הוא בתשואה הפוטנציאלית הגבוהה יחסית של 10%-6% בשנה. החיסרון הוא שלמשקיע אין שליטה במה מושקע הכסף, אלא רק על רמת הסיכון והחלוקה של הכסף בין מניות לאג"ח.
יתרון ספציפי להשקעה בקרנות השתלמות טמון בכך שמדובר באפיק שמוכר לצרכי מס, דבר המעניק פטור ממיסוי על רווחי הון. החיסרון הוא שהשקעה בקרנות לרוב כרוכה ברמת נזילות נמוכה.
בניגוד לקרנות השתלמות, השקעה בקופות קמל איננו מוכרת למס אך מהווה אפיק לחסכון פאסיבי לטווח בינוני-ארוך, עם נזילות מוחלטת בכל עת.
#4 רכישת מטבעות דיגיטליים
זירה אפשרית נוספת להשקעות בסכומים קטנים היא עולם המטבעות הקריפטוגרפיים, כאשר המוכרים ביותר כיום הם הביטקויין והאת'ריום.
השקעה במטבעות וירטואליים מושתתת על העיקרון הבסיסי של ביזור ואנונימיות. רכישת מטבעות דיגיטליים להשקעה נעשית דרך תוכנות בורסה וירטואליות.
היתרון באפיק השקעה זה הוא בפוטנציאל הרווח הגבוה, אך החיסרון הוא בתנודתיות החדה והמהירה ובמיסוי על רווחי ההון.
איך להפוך 100 אלף למיליון?
כדי להפוך מאה אלף שקל למיליון בטווח הקצר תידרשו להשקיע באפיקים שנחשבים מסוכנים יותר, כגון השקעה במניות ספציפיות, קריפטו וכדומה.
לאלו מכם עם קצת יותר סבלנות – ניתן להגיע לאותה תוצאה בטווח זמן בינוני על ידי השקעת מאה אלף השקלים שלכם בנדל"ן מניב. כמובן שצריך לעשות זאת בחוכמה תוך עריכת בדיקות מקיפות וזיהוי הזדמנויות אקטיבי, אך הדבר בהחלט אפשרי, בעיקר במדינות בהן מחירי הנדל"ן נמצאים במגמת עלייה ומאפשרות השקעה עם הון עצמי נמוך יחסית.
בטווח הזמן הארוך – הפיכת 100 אלף שקל למיליון אפשרית גם דרך השקעות קצת יותר סולידיות, כמו שוק ההון והשקעות נדל"ן עם פחות סיכון.
לאלו מכם שפוזלים לכיוון של חיסכון/פיקדון בנקאי או אפיקי השקעה עם סיכון נמוך – ריבית על 100 אלף שקל באפיקי ההשקעה המסורתיים תהיה נמוכה משמעותית ויתכן שייקח לכם די הרבה זמן להגיע ליעד.
אז האם ניתן לבצע השקעה בסכום של 100 אלף שקל? ומה לעשות עם 200 אלף שקל? כמובן שכן, אך חשוב לבחון היטב את אפשרויות ההשקעה וכדאי להתייעץ עם גורם מקצועי לפני שמקבלים החלטה.
צברתם סכום גדול יותר? איפה להשקיע מיליון שקל.
לפניכם הזדמנויות השקעה שעשויות להיות רלוונטיות
לקריאת המשך: השקעות נדלן ללא הון עצמי | נדל"ן למתחילים | השקעות אלטרנטיביות בנדל"ן | תשואה של 10% בשנה