השקעות אלטרנטיביות בנדל"ן ותחומים נוספים – מדריך מקיף
במדריך שלפניכם תמצאו סקירה מקיפה על השקעות אלטרנטיביות וניתוח עומק של אפיק ההשקעה שנחשב לאחד הטרנדים הכי חמים בעולם כרגע. מהו, למי מתאים, סוגים, יתרונות וחסרונות, סיכונים והזדמנויות השקעה אלטרנטיביות בקרנות מובילות. נשמע מעניין? מעולה! במקום לבזבז זמן על הקדמות, בואו נצלול פנימה.
תוכן עניינים:
- השקעות אלטרנטיביות בנדל"ן ותחומים נוספים – מדריך מקיף
- מה זה השקעות אלטרנטיביות?
- למי מתאימות השקעות אלטרנטיביות?
- מוצרי השקעות אלטרנטיביות בנדל"ן
- לא רק נדל"ן – סוגי השקעות אלטרנטיביות נוספות
- השקעות אלטרנטיביות מומלצות
- איך מתבצעת השקעה אלטרנטיבית?
- יתרונות של השקעות אלטרנטיביות
- חסרונות של השקעות אלטרנטיביות
- סיכונים בהשקעה אלטרנטיבית
- לפניכם הזדמנויות השקעה אלטרנטיביות בנדל"ן:
מה זה השקעות אלטרנטיביות?
השקעות אלטרנטיביות מתייחסות למגוון סוגי השקעות, החל מנדל"ן, תשתיות ועד סטארט אפ וטכנולוגיות מתקדמות, באופן ישיר או באמצעות קרנות השקעה שונות, אשר אינן מתבצעות במסגרת שוק ההון או רכישה של נכס בערוצים המוכרים. למעשה, העובדה שההשקעות האלטרנטיביות אינן מתנהלות במסגרת הפלטפורמה המפוקחת שמציע שוק ההון אין משמעותה כי מדובר בהשקעות בעלות רמות סיכון גבוהות יותר, משום שלעיתים דווקא השקעה אלטרנטיבית מציעה אפשרות השקעה מוגנת ובטוחה יותר, שמושפעת פחות מתנודתיות השוק והמתחרים.
יחד עם זאת, לא ניתן לקבוע בוודאות כי אפיק השקעה אחד עדיף על האחר, ובוודאי לא ניתן לספק קביעה חד משמעית לגבי רמת סיכון של אפיק מסוים בהשוואה לאחר, אלא הערכה בלבד. בכל השקעה, מסורתית או אלטרנטיבית, יש לבחון היטב את פרטי ההשקעה, פוטנציאל התשואה, רמות הסיכון הצפויות וההתאמה למשקיע, למאפייניו האישיים ולמטרותיו.
המונח השקעות אלטרנטיביות בא להדגיש השקעות אפשריות נוספות לעולם ההשקעות המוכר, כאשר הוא מתייחס בעיקר לקהל יעד של משקיעים מנוסים, בעלי הון נזיל ויציב שיש להם היכרות עם עולם ההשקעות והפוטנציאל לצד הסיכונים שבמוצרי ההשקעה השונים.
גם בתחום ההשקעות האלטרנטיביות, בולט ענף הנדל"ן, כבעל פוטנציאל גבוה, מה שמוליד עם הזמן עוד ועוד אפיקי השקעה אלטרנטיביים במוצרי נדל"ן.
למי מתאימות השקעות אלטרנטיביות?
השקעות אלטרנטיביות הן מונח המהווה אנטיתזה להשקעות המסורתיות – ההשקעות במוצרי שוק ההון, בבורסה, במטבע חוץ, בניירות ערך, אגרות חוב ומניות. השקעות בשוק ההון מתבצעות במסגרת מובנית ומפוקחת, מאפשרות פיזור של ההשקעה על פני מספר אפיקי השקעה ומוצרים, לצד רמות סיכון שונות, לעומת ההשקעות האלטרנטיביות המתבצעות במגוון דרכים ובאמצעות מספר רב של ערוצים, בחלקם חדשניים.
למה דווקא השקעות אלטרנטיביות בנדל"ן?
מבין מגוון סוגי השקעות אלטרנטיביות המוצעות למשקיעים שמחפשים אחר השקעות חדשניות ופוטנציאל תשואה גבוה, בולט ענף הנדל"ן הנחשב בבסיסו להשקעה שמרנית ובטוחה יותר. היתרונות הרבים של שוק הנדל"ן בישראל ובעולם, והנתונים המעודדים המראים עליה בת 11%-14% בממוצע מדי שנה במחירי נכסי הנדל"ן בישראל, הופכים את שוק הנדל"ן למרחב ההשקעות הגדול, הבטוח והמבוקש ביותר.
העלייה המתמשכת במחירי הנכסים והגידול בביקוש לאפיקי השקעות אלטרנטיביות בנדל"ן, נובע מן החוק הבסיסי ביותר בכלכלה: חוק הביקוש וההיצע והשפעתו על עלויות הנדל"ן. אוכלוסיית העולם הולכת וגדלה, כאשר מדינת ישראל מציגה גידול טבעי אגרסיבי למדי אף ביחס לשאר מדינות העולם, הנובע ממספר סיבות:
> הגירה חיובית למדינה – נתון שכפי הנראה יציג גידול נוסף בשנת 2022 לאור המלחמה באירופה ועליית יהודים ופליטים מאוקראינה. מדינת ישראל ייחודית ביחסה לקליטת עליה והגירה, כאשר בשונה ממדינות מערביות אחרות אשר מגבילות את ההגירה לשטחן ואינן תולות אותה במוצא ובהשתייכות דתית, מדינת ישראל מעודדת עלייה וקליטה של יהודים מרחבי העולם ואף מפעילה סוכנויות במדינות רבות בעולם שזהו ייעודן.
> תרבות עידוד ילודה וערכי משפחה – ערכי המשפחה במדינת ישראל, הן בקרב הציבור היהודי והן בקרב האוכלוסייה הערבית, מעודדים את הגדלת התא המשפחתי, ומשפחות בעלות מספר ילדים גדול מן הממוצע אינו נדיר. גם המדינה מסייעת לעידוד הילודה באמצעות מדיניות קצבאות ילדים, חינוך חינם, רפואה ציבורית ועוד.
> עליה בתוחלת החיים כתוצאה משיפור איכות החיים ומשירותי רפואה איכותית ומתקדמת.
> ביקוש גבוה – הגידול הטבעי, רמת החיים שמביאה את הזוגות הצעירים לחיפוש אחר נכס נדל"ן לרכישה כבר בתחילת דרכם, אחוז משפרי הדיור הגבוה, כל אלו יוצרים את הביקוש. אותו ביקוש נתקל בהיצע מוגבל, במדינה הכוללת שטח בסך 21.501 קמ"ר בלבד, כאשר חומר הגלם לייצור נכסי נדל"ן שהוא קרקעות, אינו ניתן לייצור או לייבוא ולמעשה יש להסתפק בקיים.
הפעולות המתבצעות על ידי המדינה לטובת עצירת עליית המחירים בשוק הנדל"ן נעות מהטלת מיסוי ישיר על דירות להשקעה ועד צמצום הבירוקרטיה להתחלות בניה חדשות והפשרת קרקעות חקלאיות, אך נראה שבמבחן התוצאה מדובר על פעולות שהן בבחינת מעט מדי ומאוחר מדי.
כל אלו באו להסביר ולהמחיש מדוע גם בתחום ההשקעות האלטרנטיביות, זוכה ענף הנדל"ן ליתרון בולט, ומציע מגוון אפיקי השקעה אפשריים.
מוצרי השקעות אלטרנטיביות בנדל"ן
✔️ קרנות נדל"ן – השקעה בקרנות נדל"ן היא למעשה השקעה בנדל"ן מניב, באמצעות קרנות מנוהלות על ידי מנהלים בעלי ניסיון והיכרות עם הענף. קרנות הנדל"ן משקיעות את כספי ההשקעה של כלל המשקיעים בפרויקטים מניבים שונים, דוגמת: נדל"ן למגורים או נדל"ן תיירותי – מלונות ומתחמי נופש, מרכזי מגורים סטודנטים, בנייני משרדים ומסחר, מרכזי לוגיסטיקה ועוד. אותם מבנים אשר לרוב נמכרים במצב רעוע: מיושנים או נדרשים לשיפוץ ולתחזוקה, זוכים להשקעה ולהשבחה מכספי הקרן, ובהמשך להשכרת הנכסים במחירים גבוהים יותר אשר מתאפשרים בזכות אותה השבחה, מה שמביא לרווחיות הקרן וליצירת תשואה נאה למשקיעים.
השקעה בקרנות נדל"ן היא השקעה הנחשבת ברמת סיכון נמוכה, מאפשרת כניסה עם הון עצמי נמוך (ביחס להשקעות אלטרנטיביות אחרות), כאשר עיקר הצלחתה תלוי בניהול מקצועי ואחראי של מנהל הקרן.
לצד קרנות הנדל"ן בישראל ניתן למצוא גם השקעות אלטרנטיביות בחו"ל באמצעות קרנות נדל"ן המתמחות בכך, בעיקרן במבני מולטי פמילי ומבנים מסחריים ותיירותיים בארה"ב ובאירופה.
✔️ קרנות פרייבט אקוויטי – השקעה בקרנות פרייבט אקוויטי (PE) בדומה לקרנות הנדל"ן משקיעות בנכסים בישראל ובעולם, אשר ניתנים לרכישה במחיר נמוך בשל צרכי השקעה ותחזוקה גבוהים, כאשר בשונה מקרנות הנדל"ן ייעודן של קרנות פרייבט אקוויטי היא רכישה-השבחה ומכירה מהירה לצורך גריפת תשואה גבוהה ומהירה. קרנות אלו גם רוכשות חברות נדל"ן המצויות במצוקה כלכלית, ובזכות ההשקעה מוציאות אותן מן המצוקה ומעלות את ערכן לצורך מכירה על פי חוק החברות. מדובר בקרנות פרטיות, אשר אינן נסחרות בשוק ההון ואינן מוצעות לציבור הרחב, כאשר מעמד הקרן הוא לרוב שותפות מוגבלת- והמשקיעים הם שותפים מוגבלים לתקופת זמן קצובה.
✔️ קרנות חוב – השקעה בקרן חוב (Private Dept) היא למעשה השקעה באמצעות מתן הלוואה לחברות יזמות נדל"ן, לקידום פרויקטים ויוזמות בענף, ותוך שעבוד נכסי הנדל"ן האמורים כבטוחה להלוואה. קרנות חוב באות להתחרות בהלוואות הבנקאיות- כאשר אלה ניתנות תחת מגבלות את היקף המימון וכפופות לשינויים רגולטוריים והנחיות בנק ישראל. המימון החוץ בנקאי הניתן באמצעות קרנות החוב מתבצע תוך צמצום הבירוקרטיה הנדרשת ומאפשר ליזמי נדל"ן נגישות להון ומימון המאפשרים לקדם פרויקטים, כאשר הקרן זוכה לשעבוד הנכסים לזכותה ולגזירת קופון מהצלחת הפרויקטים כמוקד התשואה.
✔️ קרנות הלוואות – השקעה בקרן הלוואות P2P,, היא למעשה השקעה בקרן אשר מספקת הלוואות כנגד ריבית למטרות שונות לציבור, במסגרת פלטפורמות חברתיות היוצרות מערך של הלוואות פרטיות, כאשר המשקיעים אשר מבקשים להישאר בענף השקעות הנדל"ן יבחרו בקרנות המספקות הלוואות לצרכי רכישת נדל"ן. כספי המשקיע מפוזרות בין מספר הלוואות רחב במטרה לצמצם סיכונים, עלויות ההלוואה לרוב גבוהות מעלויות ההלוואות בבנקים המסחריים וניהול נכון מצמצם את היקף הסיכון ופוטנציאל התשואה.
השקעה אלטרנטיבית בנדלן – אפיק השקעה שצובר תאוצה
לא רק נדל"ן – סוגי השקעות אלטרנטיביות נוספות
ענף הנדל"ן אמנם מספק קרקע (תרתי משמע) יציבה להשקעות, ובזכות משיכת המשקיעים לענף ניתן למצוא מגוון מוצרי השקעה בנדל"ן (מלבד השקעות אלטרנטיביות בישראל ניתן להשקיע בקרנות נדל"ן סחירות בבורסה ובמוצרי נדל"ן במסגרת מיזם עצמאי), אולם בעולם של הייטק, טכנולוגיה וחדשנות- למשקיעים קיימות אפשרויות השקעה רבות נוספות, בחלקן מבטיחות במיוחד:
השקעה בתשתיות
המונח השקעה בתשתיות מבלבל משקיעים רבים, אשר מכירים את ענף התשתיות כענף המצוי באחריות ובבעלות המדינה, בפיתוח של כבישים, גשרים, פתרונות נגישות, מילות רכבת, שדות תעופה, תחנות כוח וחשמל, מערכות תברואה, מתחמי נמל ועגינה ועוד. תשתיות אלו מפותחות ומוקמות במימון המדינה ונועדות לספק שירות ואיכות חיים לתושבים, ואינם בבחינת יוזמה פרטית.
כניסה לעובי הקורה מגלה בלא אחת הפרויקטים המובילים בפיתוח תשתיות מתבצעות על ידי יזמים פרטיים, המגייסים הון מן הציבור, בהשקעה בטוחה יחסית אשר מלוויה על ידי המדינה, תוך התחייבות להשלמת מימון במקרה הצורך, ופירות ההשקעה נגזרים ברכישת הפרויקט על ידי המדינה לטובת הנחלתו לציבור.
השקעה בתשתיות יכולה להתבצע באופן ישיר, אולם השקעות כאלה מומלצות בעיקרן למשקיעים בעלי ידע רחב והיכרות עם התחום. משקיעים אחרים המבקשים לגזור קופון דווקא מענף התשתיות יוכלו להשקיע באמצעות קרן תשתיות בניהול מקצועי של מנהלי קרן בעלי ידע והבנה בתחום. תחום ההשקעות בתשתיות פורה במיוחד גם במוצרי השקעות אלטרנטיביות בחו"ל, באמצעות קרנות המשקיעות בתשתיות ברחבי העולם.
חשוב לציין כי תחום ההשקעה בתשתיות זוכה למספר יתרונות ביחס לענפי השקעה אחרים:
– גב כלכלי של המדינה והתחייבות להשלמת מימון ולהשלמת הפרויקט.
– ניתוק מוחלט מתנודות שוק ההון ומן הסיכונים המאפיינים אותו.
– הטבות ממשלה בגין השקעה בתשתיות.
השקעה באנרגיה מתחדשת
מחיר חבית נפט בעולם כולו הולך ומאמיר, ומקורות האנרגיה המזהמים והמתכלים מן העולם, לצד חתירה לקיימות ולשמירה על איכות הסביבה, הולידו תעשיה מיטיבה וענפה שעיקרה פיתוח מקורות אנרגיה חלופיים, באמצעות מיצוי של משאבים זמינים.
חלק מאותם פתרונות לייצור אנרגיה מתחדשת כבר מוכרים בעולם, דוגמת:
– אנרגיה סולרית המופקת מקרינת השמש באמצעות פנלים סולריים.
– המרת אנרגיית הרוח לטורבינות רוח חשמליות.
– אנרגיה גאותרמית המיישמת אנרגיית חום שמפיק כדור הארץ לאנרגיה חשמלית.
פתרונות אלו מחד גיסא מספקים מענה לצורך באנרגיה חלופית מתחדשת ומכינים את העולם ליום שאחרי מיצוי מקורות הנפט, אולם מאידך גיסא בעלי חסרונות דוגמת עלויות יישום גבוהות ותלות במשאבי טבע בלתי יציבים.
לצד אלו פועלות כיום בעולם מאות חברות העוסקות בפיתוח ובגילוי משאבי אנרגיה חלופיים, כאשר בהתאם לחוק הביקוש וההיצע ברור לכל כי כל פיתוח כזה שיצליח לספק טכנולוגיה נגישה לייצור אנרגיה, יעלה את ערכו פי עשרת מונים ויהיה למכרה זהב עבור המשקיעים.
יש הרואים בהשקעה באנרגיה מתחדשת את השקעת העתיד, כאשר עיקר ההשקעות, העצמאיות ואלו המתבצעות באמצעות קרנות, פונות לשווקים ולחברות באירופה ובארה"ב, מדינות אשר משקיעות, מממנות ומספקות רגולציה מקלה לענף ולמשקיעים בו.
השקעה אלטרנטיבית בקריפטו
מטבעות הקריפטו לסוגיהם הם מטבעות וירטואליים אשר משמשים למסחר דיגיטלי וניתנים להמרה כנגד מטבעות מסורתיים, כאר ערכם נקבע באמצעות רשת משתמשים. מטבע הקריפטו הראשון, הביטקוין, שנמכר בתחילת דרכו במחיר נמוך במיוחד, זכה להצלחה הרבה מעבר למשוער, והגיע בשיאו לכ-180,000 ₪ ליחידת ביטקוין אחת. רבים הצטערו שלא נתנו את דעתם על הביטקוין בתחילת דרכו, וחיפשו לשחזר את ההצלחה באמצעות השקעה בקריפטו – במטבע הביטקוין ובמטבעות וירטואליים אחרים.
מדובר באחת ההשקעות הכי תנודתיות בענף ההשקעות, קיים קושי לזהות מגמות ולחזות את עתידו של מטבע כזה או אחר, מדינות וממשלות מגנות על המטבע המקומי שלהן באמצעות חקיקה ורגולציה כנגד הקריפטו, ויחד עם זאת, בהתבסס על חוקי הביקוש וההיצע כפי שפירטנו אותם, מה שמשמר את כוחם של המטבעות הווירטואליים ואת תחום ההשקעות בהם, הוא ביקוש וצורך של הציבור באמצעי תשלום שמנותק מן הכלכלה המסורתית, ומהווה חדשות ופוטנציאל כלכלי לצמיחה שאינה מגדירה את עצמה ביחס לצמיחה המביאה להתחקות או היחלשות מטבעות חוץ אחרים.
המלצה על השקעה בקריפטו לעולם תהיה תוך ניתוב אחוז קטן מן ההון של המשקיע לטובת הקריפטו, תוך פיזור ההון העיקרי בהשקעות נוספות ויציבות יותר, לצד מיצוי פוטנציאל התשואה הגבוה.
השקעה בחברות סטארט אפ וטכנולוגיה
* טכנולוגיה, הייטק, סטארט אפ (חברות הזנק) – כאשר זה מצליח כולם רוצים להיות חלק מזה, אלא שאלה שבאמת גוזרים רווחים משמעותיים, הם אלו שזיהו את הפוטנציאל של המיזם בתחילת דרכו והשקיעו בו. ענף ההייטק והטכנולוגיה מלא בחברות צעירות, חדשניות ולא רווחיות, החותרות להחדרת מוצרים, אפליקציות, רעיונות ומיזמים אל השוק. השקע במיזם הייטק בתחילת דרכו יכולה להיות משנת חיים, היה והמיזם יצליח, יוליד אקזיט או פעילות שוק ענפה ורווחית. מטבע הדברים קיים גם סיכוי אחר, כאשר מיזמים רבים חולקים רעיונות וטכנולוגיות ומתחרים זה בזה במרוץ על החדירה לשוק, רישום פטנט או יציאה לאקזיט. גם בתחום זה ניתן להשקיע בצורה ישירה ולהפוך לשותף-משקיע בהיקף כזה או אחר, תוך רמת יכון גבוהה בחברה שלא חלה עליה חובת תשקיפים וחשיפה, או לחילופין באמצעות קרן השקעות המתמחה בבחירת מיזמי סטארט אפ להשקעה.
* קרנות גידור – השקעה בקרנות גידור היא השקעה במגוון אפיקים באמצעות קרן שעיקרה הוא חתירה לרווחיות ולתשואה תוך מזעור מקסימלי של סיכונים. קרנות גידור יכולות להשקיע בנדל"ן או בענפים אחרים, בשונה ממוצרי השקעות אלטרנטיביות, פועלות ם בשוק ההון, מנתחות את פוטנציאל ההשקעה באמצעות מגוון אסטרטגיות מעקב וטכנולוגיות לניתוח מדדים ותנודות בשוק. מעמד הקרן הוא לרוב שותפות מוגבלת – מה שמגן על המשקיעים מפני נשיאה באחריות לחובות הקרן ומוקדי ההשקעה, עד לגובה סכום ההשקעה המוגדר.
השקעות אלטרנטיביות מומלצות
עולם ההשקעות כפי שניתן ללמוד, עשיר באפשרויות, מוצרים ואפיקי השקעה. בעלי הון המבקשים להגדיל אותו באמצעות השקעה נדרשים לבחירה בין תשואה גבוהה אפשרית לרצון לצמצם את רמות הסיכון. חשוב לזכור שמדובר בשמיכה קצרה שכל ניסיון למשוך אותה אל מעל הראש יותיר את הרגליים חשופות והפוך. ובפשטות: אין השקעות בעלות פוטנציאל תשואה גבוה וסיכון נמוך, וככל שהסיכון עולה כך גם פוטנציאל הרווחיות מן ההשקעה.
השקעות אלטרנטיביות מומלצות למשקיעים החוששים מסיכונים יהיו בעיקרן השקעות בקרנות נדל"ן ובתשתיות, בעוד שבסטארט אפ, הטכנולוגיה ועולם הקריפטו, הפיתוי יהיה גדול וכן גם הסיכון. הכלי הנכון ביותר לניהול תיק השקעות חכם הוא פיזור ההשקעות והערכות סיכון בהתאם.
איך מתבצעת השקעה אלטרנטיבית?
עיקר האתגר בהשקעות אלטרנטיביות הוא חשיפה למידע רלוונטי: לחברות, יוזמות ופרויקטים המחפשים אחר משקיעים, כאשר אלה אינם נסחרים בבורסה לניירות ערך ואינם מחויבים בפרסום נתונים פיננסיים ותשקיפים. החשיפה לסוג כזה של השקעות מגיע באמצעות רישום וקבלת היתר של המשקיע כמשקיע כשיר, או כאחד מ-35 ניצעים להם מוצעת ההשקעה.
משקיע כשיר הוא אדם פרטי בעל הון או חברה, אשר עמדו באחד משלושה מבחנים: מבחן הכנסה, מבחן הון עצמי או מבחן משולב. עם קבלת אסמכתא משקיע כשיר, ייכלל המשקיע המיועד ברשימת המשקיעים הזוכים לחשיפה על ידי החברות המגייסות הון, בהתאם למגבלות החלות עליהם.
ניתן להתנהל גם אל מול קרנות ההשקעה, המהוות גורם מתווך, כמו גם גורם מקצועי לניהול ההשקעה.
יתרונות של השקעות אלטרנטיביות
לענף ההשקעות האלטרנטיביות יתרונות רבים, מה שמביא יותר ויותר משקיעים פוטנציאליים לחפש אחר השקעות אלטרנטיביות מומלצות ולשלב אותן בתיק ההשקעות.
בין היתרונות הבולטים להשקעה אלטרנטיבית:
✔️ מגוון קרנות וסוגי השקעות אפשריים
✔️ אפשרות לפיזור ההון המושקע בין מספר רב של השקעות למיצוי ולמזעור סיכונים
✔️ השקעות אשר אינן מושפעות מתנודות שוק ההון
✔️ פוטנציאל תשואה גבוה במיוחד
✔️ אפשרות לחלוקת דיבידנדים (בחלק מסוגי ההשקעות).
השקעות אלטרנטיביות
חסרונות של השקעות אלטרנטיביות
מטבע הדברים להשקעות האלטרנטיביות, הן כמקשה אחת, והן בבחינה של השקעות אלטרנטיביות באופן פרטני, קיימים גם חסרונות שחשוב להכיר:
X סף הכניסה דורש הון עצמי גבוה ועשוי להתחיל ממאות אלפי שקלים.
X נזילות מוגבלת – בשונה מהשקעות בשוק ההון במסחר בורסאי המתחדש מדי יום, השקעות אלטרנטיביות מתבצעות תחת הסכמים אל מול הנהלת הקרנות האמורות, שברובם מגבילים את אפשרויות היציאה, מה שהופך את הון המושקע לבלתי נזיל. קיימות השקעות הדורשות התחייבות להשקעה לתקופה בת 3-5 שנים, והשקעות אחרות מחייבות אף פרק זמן ארוך מזה. עבור משקיעים אשר חוששים שיזדקקו לכספם או לחלק ממנו באופן מידי ובתקופות זמן קצרות מזה – אין מדובר בהשקעה מתאימה.
X חוסר שקיפות מידע – חברות פרטיות אשר אינן נסחרות בשוק ההון, אינן נדרשות לפרסום תשקיף ודו"חות פיננסיים, וכן נתוני המשקיעים וסכומי ההשקעה הנוספים בחברה אינם חשופים לציבור. למעשה המשקיע מתבסס על המידע אותו בחרה החברה לחשוף ונדרש ליותר ידע וכלים הן בקבלת ההחלטה על ההשקעה והן בהמשכיות שלה.
סיכונים בהשקעה אלטרנטיבית
כל השקעה כספית שמיועדת להניב תשואה טומנת בחובה סיכונים, כאשר אפיקים מסוימים מספקים רמת סיכון גבוהה מאחרים, לרוב לטובת פוטנציאל תשואה גבוה יותר.
כפי שניתן לראות, המונח השקעות אלטרנטיביות מתייחס למגוון אפיקי השקעה, שמרניים יותר או פחות ובעלי רמות סיכון שונות. יחד עם זאת, נתייחס לסיכונים הכוללים המצויים תחת מטריית ההשקעות האלטרנטיביות:
#1 ניהול לא מקצועי – מרביתן המוחלט של ההשקעות האלטרנטיבית מתבסס על קרנות השקעה שונות, כאשר הנהלת הקרן אמונה על קבלת ההחלטות בניתוב כספי המשקיעים בין ההשקעות האפשריות השונות (בהתאם להגדרת וייעוד הקרן). מדובר ביתרון מחד גיסא כאשר המשקיע עצמו אינו מחזיק בידע הנדרש לביצוע השקעות דוגמת נדל"ן, תשתיות וחדשנות טכנולוגית. מאידך גיסא אופן ההתנהלות מאלץ את המשקיע לסמוך על מנהל הקרן, המקצועיות ושיקול הדעת שלו. במקרה של ניהול כושל ו/או לא מקצועי, ביצועי הקרן יצנחו ואתם גם כספי המשקיעים.
השפעות רגולטוריות וסביבתיות- שוק ההשקעות האלטרנטיביות מתבסס על ענפי ייצור וטכנולוגיות, שאמנם אינן מושפעות מן התנודתיות היום יומית בשוק ההון, אולם מלוות לא אחת ברגולציות ממשלתיות מקומיות ובינלאומיות, שעשויות להפוך את הקערה על פיה. לדוגמא: השקעה בתשתיות נגישות ופיתוח כבישים עוקפים וכבישי אגרה, שנתקלת בחסם ממשלתי בשל מדיניות קידום של התחברה הציבורית על פני נסיעה ברכב פרטי.
דוגמה נוספת: השקעה במיזם תקשורת שלא זכה לאישור השידורים על ידי הרגולטור הממשלתי.
#2 סכום השקעה שאינו חקוק בסלע – בעולם ההשקעות האלטרנטיביות לא אחת המשקיע הופך לשותף שקט בחברה, מחויב לביצועים ולתוצאות שלה, ועשוי לשאת בהוצאות והתחייבויות נוספות, מעבר לסכום ההשקעה שהוגדר בפועל. פרמטרים נוספים שעשויים להשפיע ולהביא להגדלת סכום ההשקעה הם: מיסוי בענף האמור, צורך ברכישת טכנולוגיות יקרות למיצוי יכולות ההשקעה, שינויים ועליה בריבית במשק – השפעה הניכרת בעיקרה בענף השקעות הנדל"ן.
#3 פיקוח בהיקף נמוך – השקעות אלטרנטיביות מתבצעות על פי חוק, ודורשות עמידה במערך של תקנות שעיקר מטרתן הוא הגנה על המשקיע. יחד עם זאת, מדובר בענף חדשני יחסית שהפיקוח עליו נמוך, מה שפותח פתח להונאות ומרמה ולחוסר שקיפות.
ניתן ואף רצוי למזער את הסיכונים האמורים ואחרים באמצעות ליווי מקצועי של מנהל השקעות מוביל, בעל ניסיון בהשקעות אלטרנטיביות ומוניטין שמוכיח תוצאות, בתחום ההשקעות הייעודי אליו מכון המשקיע. מנהל השקעות יביא היכרות מוקדמת עם מגוון קרנות ואפיקי השקעה, ידע לכוון ולהמליץ, לפזר את ההשקעה באופן חכם ולהעצים את פוטנציאל ההשקעה האלטרנטיבית.
לפניכם הזדמנויות השקעה אלטרנטיביות בנדל"ן: