קרנות פרייבט אקוויטי – קרן השקעות פרטית (מדריך)
בימים בהם תנודתיות הבורסה לניירות ערך דומה לספינת פיראטים חבוטת גלים בלב ים, קרנות פרייבט אקוויטי סיפקו גם למשקיעים הספקנים ביותר מרחב השקעות יציב, בטוח ומנוהל היטב, וזאת לצד הצגת ביצועים מרשימים שנראה היה שלא התרשמו כלל ממושגים דוגמת: משבר כלכלי או סביבת ריבית גבוהה.
תוכן עניינים:
- קרנות פרייבט אקוויטי – קרן השקעות פרטית (מדריך)
- מה זה פרייבט אקוויטי?
- קרנות פרייבט אקוויטי להשקעה – עקרונות מנחים
- מהו משקיע כשיר ומדוע קרנות פרייבט אקוויטי מוגבלות למשקיעים כשרים ומוסדיים בלבד
- מה חשוב לבדוק לפני שמשקיעים בפרייבט אקוויטי וממה להיזהר?
- האם כדאי להשקיע בקרן הון סיכון פרייבט אקוויטי?
- מהו גובה סכום ההשקעה בפרייבט אקוויטי בממוצע?
- דמי ניהול ממוצעים של פרייבט אקוויטי
- לפניכם הזדמנויות השקעה בקרנות פרייבט אקוויטי ונדל"ן:
מה זה פרייבט אקוויטי?
בטרם ננסה להבין מהי קרן פרייבט אקוויטי, חשוב להבין מהי שיטת השקעות בקרנות בכללותה.
השקעה בקרנות, בשונה מהשקעה ישירה במניה או באג"ח, היא השקעה ארוכת מועד המתבססת על התאגדות משקיעים, המניחים את כספם בקרן המנוהלת על ידי אנשי מקצוע בעולם ההשקעות והפיננסיים, כאשר כספי ההשקעה מנותבים לענפים ולתחומים אותם מגדירה הקרן מראש.
למעשה הנהלת הקרן מגייסת את כספי ההשקעה מן הציבור, תוך בניית אסטרטגיית השקעה לטווח הארוך, ובתום המועד המוגדר המשקיעים זוכים לקבל את כספם לרבות התשואה שיצרה הקרן בעבורם.
ניתן למצוא בשוק ההון קרנות השקעה בנדל"ן, קרנות השקעה בהייטק, בחקלאות, בתעשיות רפואיות ואחרות. ההחלטות על ניתוב כספי ההשקעה מצויות בידי מנהל הקרן – שנושא הסמכה מתאימה בתחום ההשקעות וזוכה לאמון המשקיעים, שמהווים שותפים שקטים בקרן.
קרן פרייבט אקוויטי היא קרן השקעות פרטית הפועלת תחת עקרונות הקרנות להשקעה בבורסה, אלא שאפיקי ההשקעה אינם אפיקי ההשקעה המוכרים בבורסה, כי אם אפיקי השקעה אלטרנטיביים המתמקדים ביזמות פרטית, טכנולוגיות וחברות פרטיות במשק.
קרנות פרייבט אקוויטי להשקעה – עקרונות מנחים
קרן השקעה פרטית פועלת תחת מספר עקרונות מנחים שמובילים את פעילותה:
✔️ גיוס הון ממשקיעים כשירים ומגופים מוסדיים.
✔️ השקעות ממוקדות בענפים מוגדרים מראש תחת מדיניות הקרן, דוגמת: קרנות נדל"ן פרייבט אקוויטי, קרנות הון סיכון ואחרות.
✔️ אסטרטגיית פיזור השקעות בין מספר גופים לצמצום סיכונים וחתירה למיצוי תשואות.
✔️ המשקיע מהווה שותף בקרן, בעל אחריות מוגבלת, כאשר אחריותו הפיננסית אינה יכולה לעלות על סכום ההשקעה אתו בחר להיכנס לקרן.
✔️ מנהל ההשקעות בקרן הוא במעמד שותף מנהל הזוכה לאמון השותפים ולסמכות קבלת ההחלטות בנוגע לאסטרטגיית ההשקעה ובחירת אפיקי ההשקעה.
✔️ מודל התגמול של מנהל ההשקעות בקרן מתנה את משיכת התגמול בהשבת כספי ההשקעה בתוספת תשואה למשקיעים השותפים בקרן, מה שמגן על המשקיעים ומבטיח ניהול אחראי תוך חתירה לאינטרס משותף.
✔️ מודל השקעה חכם ומוקפד המתייחס להשקעות ארוכות טווח, מביא בחשבון ירידות בשווי החברות המושקעות לאורך הדרך ובעל כלים ליצור תחזית ריאלית ולזהות עליות צפויות על פי נקודות זמן ובמסגרת טווח הזמן הכולל להשקעה.
✔️ חתירה לתשואות הנובעות מעליית ערך ההשקעה לאורך זמן, ללא תשואה מניבה, מלבד בקרנות הנדל"ן המשלבות בין השניים.
✔️ מינוף כחלק מאסטרטגיית השקעה וככלי לצמצום חבות מיסוי בגין רווחי השקעה.
מהו משקיע כשיר ומדוע קרנות פרייבט אקוויטי מוגבלות למשקיעים כשרים ומוסדיים בלבד
משקיעים כשרים הם קהל היעד העיקרי של קרנות פרייבט אקוויטי בישראל.
משקיע כשיר הוא משקיע בעל הון, אשר מציג לרוב גם ניסיון והיכרות עם שוק ההון, אשר מאפשרים לו להיות שותף בהשקעות אקסקלוסיביות ופרטיות, אשר אינן פתוחות לציבור הרחב בישראל.
מעמדו של משקיע כשיר נקבע על ידי הרשות לניירות ערך ובהתאם לפרמטרים מוגדרים:
◄ סך נכסים נזילים בשווי כולל שלא יפחת מ- 8,364,177 מיליון ₪.
◄ היקף הכנסה שנתית אישית העומדת או עולה על סכום בן 1,254,627 ₪, או לחילופין היקף הכנסה משפחתית העומדת או עולה על סכום בן 1,881,940 ₪ לשנה. יש לעמוד במבחן ההכנסה האמור למשך שנתיים שקדמו להשקעה לכל הפחות.
◄ מבחן משולב הדורש נכסים נזילים בשווי כולל העולה על 5,227,610 ₪ והכנסה אישית שנתית בסך: 627,313 ₪ או הכנסה משפחתית בשווי 940,969 ₪, למשך השנתיים שקדמו למועד ההשקעה לכל הפחות.
גיוס משקיעים עבור קרנות פרייבט אקוויטי דורש את העמידה בתנאים הללו, בשל מבנה ההשקעה הייחודי לקרנות ההשקעה הפרטיות, הדורשות סף כניסה גבוה של הון עצמי, לצד השקעות ארוכות טווח העשויות להתפרס על פני מספר שנות השקעה, במסגרתן ההון המושקע אינו נזיל.
למעשה מדובר בהשקעת הון רזרבי בלבד, שלא עשוי להידרש בטווח ההשקעה האמור, ומצבו הפיננסי של המשקיע הכשיר מעיד על יכולותיו להשתלב בהשקעות מסוג זה, ומגן עליו.
מלבד משקיעי כשירים גם חברות, תאגידים ומוסדות רשאים להשתלב בהשקעות קרנות פרייבט אקוויטי.
קרנות פרייבט אקוויטי בניהול ישראלי מאפשרות למשקיעים הכשירים השתלבות בהשקעות ייחודיות, בעלות פוטנציאל תשואה גבוה, אשר נבחרות בקפידה על ידי מנהלי קרנות שמציגים ניסיון ומקצועיות ברמה גבוהה במיוחד, פועלים באמצעות מגוון כלים שמאפשרים זיהוי של חדשנות, השפעות נוכחיות ועתידיות על שווקים, ניהול סיכונים, ניתוח מידע מתקדם, בעלי מחויבות למשקיעים הן בשל מודל כלכלי היוצר אינטרס משותף, והן בשל הסכם אתיקה מחמיר, שאינו מתיר תלות או מחויבות לכל גורם חיצוני פרט ללקוחות המשקיעים.
חשוב לציין: קרנות פרייבט אקוויטי בניהול ישראלי אינן מגבילות את אפיקי ההשקעה לישראל בלבד, כאשר כל קרן השקעות פרטית מציגה תכנית עסקית וחזון הכוללות גם את פריסת ההשקעות הן בהיבט הלוקאלי-גאוגרפי והן בהיבט של הגדרת תחומי וענפי השקעות.
מה חשוב לבדוק לפני שמשקיעים בפרייבט אקוויטי וממה להיזהר?
בחתירה לתשואות גבוהות ולניהול השקעות מתקדם, קרנות פרייבט אקוויטי מהוות אפיק השקעה אטרקטיבי, אשר חלק מן היוקרה שלו מצויה בחסמי הכניסה הגבוהים ובמועדון החברים הסגור אשר יוצרות הקרנות הללו.
בבחינה האם להשקיע באמצעות קרן השקעות פרטית, יש לתת את הדעת הן על ההתאמה בין אפיק ההשקעות למשקיע, והן בבחירה של קרן השקעות פרייבט אקוויטי הפועלת תחת תכנית עסקית התואמת למדיניות ההשקעות של המשקיע, והן בניהול מקצועי ואחראי.
התאמה אישית: כאמור חסמי הכניסה להשקעות בקרן השקעות פרטית הם גבוהים, בשונה מהשקעות בשוק ההון הפתוחות גם בפני משקיעים בעלי הון נמוך ומוגבל.
בבחינת התאמה האישית יש לתת את הדעת על היקף ההון המיועד להשקעה, מטרות ההשקעה וזמן ההשקעה הנדרש, במסגרתו ההון האישי לא יהיה נזיל.
עם ההחלטה להפוך למשקיע כשיר או להשקיע בקרן פרייבט אקוויטי באמצעות חברה או תאגיד, יש לבצע בחירה מוקפדת בקרן השקעות מותאמת, יציבה ובעלת מדיניות השקעה התואמת את יעדי המשקיעים:
#1 ביצועים – ביצועי הקרנות אינן מחויבות בשקיפות לציבור, בשונה מאפיקי ההשקעה בשוק ההון. יחד עם זאת, חלק ניכר מן הקרנות הישראליות והבינלאומיות, הבינו כי חוסר שקיפות מרחיק את המשקיעים, ויצרו כלים דיגיטליים ואחרים המאפשרים למשקיעים ולמתעניינים חשיפה ושקיפות הנוגעים להתנהלות הקרן וביצועיה. בכל בחירה בקרן השקעות פרטית יש להקפיד ולקבל את המידע המלא לצורך בחינת הביצועים, מקורות גיוס ההון והתשואות שיצרה הקרן בטווח בן חמש שנים אחורה לכל הפחות.
#2 השוואה – בהשוואת ביצועי הקרן חשוב לבצע השוואה הן ביחס לביצועים של קרנות פרטיות נוספות הפועלות באותן זירות, והן בהשוואה לאפיקי השקעה ציבוריים באותם ענפים.
#3 דמי ניהול – שכר נהלי הקרן והיזמים הוא נגזרת של דמי הניהול, הנקבעים בהסכם חתום מראש ובאחוזים ביחס לשווי ההשקעה. חשוב לבצע השוואה ביחס לדמי הניהול הנהוגים ולנהל משא ומתן אל מול הנהלת הקרן, בהתבסס על העמדת הון אישי גבוה לצרכי השקעה.
#4 מודל תגמול למנהל ההשקעות – מנהל ההשקעות יזכה לתגמול הנגזר מדמי הניהול בכל מקרה, אולם עיקר שכרו נשען על תגמול בגין ביצועים וגריפת תשואות עבור המשקיעים. יש לוודא כי ההסכם מאפשר למנהל השקעות עבודה אחראית ושכר הוגן מחד גיסא, אולם משמר מוטיבציה להצלחה מאידך גיסא.
האם כדאי להשקיע בקרן הון סיכון פרייבט אקוויטי?
קרן הון סיכון היא קרן השקעות פרטית אשר מציגה מדיניות השקעה בחברות הייטק צעירות בעיקר, ומתבססת על השקעה בטכנולוגיה חדשנית, תוך נטילת סיכונים מרובים בניהם פריצה מוקדמת יותר של מוצר מתחרה לשוק, אי הצלחה של הטכנולוגיה, חסמים משפטיים וטכנולוגיים ועוד.
בתמורה לסיכון המוגבר תובעת הקרן תשואות גבוהות בגין הצלחת החברות, הן במסגרת מכירת החברה / ביצוע אקזיט, והן במסגרת הצלחה עסקית וחדירה לשוק.
שאלת הכדאיות נוגעת להיקף הסיכון אותו מוכן ליטול המשקיע, האמון הניתן על ידי מנהל הקרן בחברות ההייטק, כאש בכוחו לצמצם סיכונים כאלה באמצעות ביצוע בחינה מדוקדקת של נתוני החברה, סטטוס המוצר והטכנולוגיה, קיום מתחרים ועוד.
השקעה בקרן הון סיכון מחייבת מנהל קרן שמביא מלבד הידע הפיננסי, גם ידי טכנולוגי והיכרות מעמיקה עם ענף ההייטק.
מהו גובה סכום ההשקעה בפרייבט אקוויטי בממוצע?
סכום ההשקעה המינימלי בקרנות נדל"ן פרייבט אקוויטי אינו אחיד, ונקבע על ידי כל קרן בהתאם לצרכי גיוס ההון שלה והתכנית העסקית שהיא מציגה.
ניתן להעריך כי כניסה להשקעה מסוג זה תדרוש מן המשקיע העמדת כמה מאות אלפי ₪ לכל הפחות, כאמור בהשקעה שאינה נזילה.
דמי ניהול ממוצעים של פרייבט אקוויטי
דמי ניהול ממוצעים בקרנות פרטיות גבוהים ביחס לדמי הניהול בתיקי השקעות בשוק ההון, וזאת בשל רמת המומחיות והמעורבות הנדרשת לניהול קרן פרייבט אקוויטי, כמו גם זמן ההשקעה הארוך.
דמי הניהול אינם כפופים לתקרה על פי הרגולטור, אולם במטרה לעמוד בתנאי התחרות בין הקרנות בשוק ולמשוך את המשקיעים נהוגים דמי ניהול ממוצעים בסך 2%-2.5% משווי התיק.