מה זה משקיע כשיר, אפשרויות השקעה למשקיעים כשירים ויתרונות מרכזיים
הרשות לניירות ערך מפקחת על שוק ההון וההשקעות בישראל באמצעות רגולציות שונות ותקנות, ביניהן הגדרת מיהו משקיע כשיר.
הקביעה לגבי משקיעים כשירים מבוצעת באמצעות סדרת מבחנים שנועדו לבחון את יכולותיו הכלכליות של המשקיע המיועד, אל מול השליטה והידע שלו בשוק ההון.
בשורות הבאות תמצאו פירוט על מבחני הכשירות הללו, סוגי השקעה אשר מיועדים למשקיעים כשירים, יתרונות והמלצות חשובות. בואו נתחיל…
תוכן עניינים:
- משקיע כשיר – הגדרה
- חברה או קרן השקעות המעוניינות בגיוס הון מן הציבור, יכולות לעשות זאת בשתי דרכים:
- מהי הצהרת משקיע כשיר?
- סוגי השקעות, ניצעים ומשקיעים כשירים
- מתי נדרש אישור משקיע כשיר מרואה חשבון?
- לקוח כשיר – מה אומר חוק ניירות ערך בשנת 2024?
- מהם נכסים נזילים?
- יתרונות המשקיע הכשיר
- הגדרת משקיע כשיר בהקשרי נדל"ן
- אפיקי השקעה למשקיע הכשיר
- לפניכם הזדמנויות השקעה מובילות:
משקיע כשיר – הגדרה
משקיע כשיר הוא ישות מסוג חברה, תאגיד או אדם פרטי, אשר עומד בדרישות הרשות לניירות ערך באחד מבין שלושה מבחנים פיננסיים:
#1 מבחן שווי נכסים
#2 מבחן גובה ההכנסה
#3 המבחן המשולב – הכולל בחינת הכנסה לצד שווי נכסים.
היכולות הפיננסיות של המשקיעים המיועדים והשאלה מה זה משקיע כשיר נולדו במטרה להגן על ציבור המשקיעים ושוק ההשקעות גם יחד. בעבר הייתה נהוגה בחינה נוספת בנוסף למבחני שווי הנכסים מבחני ההכנסה, אשר נגעה לידי ולמיומנות של המשקיע המיועד בשוק ההון, באמצעות בינת כמות השקעות ועסקאות קודמות שבוצעו על ידו. כיום מבחני ההכנסה והנכסים הם המבחנים היחידים להם נדרש משקיע המבקש להיכלל בין המשקיעים הכשירים, כאשר הערכת המשאבים והנכסים וגובה ההכנסה, הם בבחינת עדות מהימנה על יכולותיו הפיננסיות של המשקיע.
הגדרת ההון ושוו הנכסים לצד מבחן ההכנסה נועדו להעיד על שליטה ויכולות פיננסיות גבוהות אמנם, אולם נועדו גם להבטיח כי מדובר במשקיע בעל חוסן כלכלי, אשר השקעה כזו או אחרת, גם אם נחלה כישלון – לא תאיים על חוסנו הכלכלי של המשקיע.
חברה או קרן השקעות המעוניינות בגיוס הון מן הציבור, יכולות לעשות זאת בשתי דרכים:
✔️ גיוס כסף מן הציבור באמצעות הבורסה – הנפקת החברה בבורסה הופכת את החברה מחברה פרטית לחברה ציבורית, ופעילות הגיוס מפוקחת ומתקיימת תחת מסלולי גיוס ההון המאושרים על ידי הרשות לניירות ערך.
✔️ גיוס כסף ללא תשקיף – גיוס כסף ללא תשקיף הוא למעשה גיוס שלא באמצעות הבורסה, במסלולים מקלים בירוקרטית ותוך פניה ישירה אך מוגבלת אל משקיעים. אחת הדרכים המוכרות מסגרת זו היא פניה אל 35 משקיעים, בעלי הון פוטנציאליים, בהצעה להשקעה הנדרשת, תוך חשיפת דו"חות ונתונים בפני המשקיעים, ללא צורך בתשקיף פיננסי. הפנייה תעשה ישירות מן החברה אל המשקיעים, כאשר 35 הוא מספר המשקיעים המקסימלי אליהם יכולה החברה או קרן הנדל"ן לפנות בתהליך גיוס ההון הנוכחי. גם אם לא השיגה את יעדי הגיוס אליהם שאפה, לא תוכל החברה לפנות בבקשה למשקיעים נוספים, למעט משקיע כשיר.
מהי הצהרת משקיע כשיר?
הצהרת משקיע כשיר בנויה משלושה סעיפים מרכזיים:
#1 הצהרה חתומה ומאומתת על עמידה בדרישות החוק לקבלת אסמכתת משקיע כשיר על פי לשון החוק: "מאשר בזאת כי הנני משקיע הנמנה בתוספת הראשונה לחוק ניירות ערך, תשכ"ח 1968", וכן נימוק והכרזה על המבחן המאשר את העמידה בדרישה האמורה (מבחן שווי נכסים, מבחן גובה הכנסה או המבחן המשולב- אחד מבין השלושה).
#2 הצהרה על נכונות להשקעה, מודעות לסיכונים הקיימים בהשקעה, ונכונות לקבלת מידע הנוגע להשקעות אפשריות. בפרק זה יצהיר המבקש גם על מחויבות להודעה על כל שינוי במצבו הפיננסי אשר בר השפעה על הגדרתו כמשקיע כשיר.
#3 אסמכתא של גורם מוסמך, רואה חשבון, עורך דין, מנהל חשבונות, יועץ פיננסי או אחר – המאמת את ההצהרה ואת המבחן המוצהר, על פי פרמטרים מוכחים דוגמת הצהרת הון, רישום נכסים, תדפיסי חשבון בנק, טפסי 106, דו"חות מס ומסמכים נוספים.
סוגי השקעות, ניצעים ומשקיעים כשירים
הרשות לניירות ערך מעוניינת להקל על יכולות גיוס ההון של חברות במשק, ומכירה במגבלות ובמשאבים הנדרשים על מנת לצאת להנפקה ציבורית לצורך זה. במטרה לעודד שוק חופשי, השקעות וצמיחה, הגדירה הרשות תנאים לגיוס הון ללא צורך בתשקיף המתחייב בכל הנפקה ציבורית ומבחר בבורסה לניירות ערך, בעיקר בניהול השקעות בהן ערך יצירת ופרסום התשקיף הוא גבוה, ומשפיע השפעה של ממש על המאזן הכולל.
השקעות אלו ניתנות לגיוס בפיקוח הרשות באמצעות חוק הניצעים וכן באמצעות משקיעים כשירים.
חוק הניצעים מאפשר למשקיע פניה אל 35 ניצעים – משקיעים פוטנציאלים, תוך חשיפה של מידע נרחב הכולל: מאזנים כספיים, דוחות רווח והפסד, תשואות עבר ומידע פיננסי מלא הנוגע לאופי ההשקעה.
כאמור, החברה המבקשת לגייס את ההון תוכל לגייס אותו מאחד או יותר מבין 35 הניצעים, אך לא תוכל לפנות למשקיעים נוספים למעט משקיעים כשירים.
מתי נדרש אישור משקיע כשיר מרואה חשבון?
בנוסף ל-35 ניצעים תוכל החברה המגייסת לפנות לכל משקיע אשר מחזיק באסמכתא על היותו משקיע כשיר, כאשר זה לא ייכלל במניין 35 הניצעים. אישור משקיע כשיר מרואה חשבון או כל גורם מוסמך אחר חושף למעשה את המשקיע הפוטנציאלי להזדמנויות השקעה ראשוניות, אשר אינן מוצעות באופן גורף בשוק החופשי.
לקוח כשיר – מה אומר חוק ניירות ערך בשנת 2024?
אז מה אומרים המספרים הלכה למעשה? איך תוכיחו שאתם משקיעים כשירים? כאמור, משקיע כשיר נדרש לעמוד באחד משלושה מבחנים:
* מבחן שווי הנכסים – ערך הנכסים הנזילים של המשקיע יעמוד על 8.1 מיליון ₪ לכל הפחות (8,095,444 ₪ במדויק).
* מבחן הכנסה – הכנסה שנתית בסך 1.2 מיליון ₪ או לחילופין הכנסה משפחתית שנתית בסך 1.8 מיליון ₪, לתקופה בת שנתיים לכל הפחות.
* המבחן המשולב – ערך נכסים נזילים בסך 5 מיליון ₪ לצד הכנסה אישית בסך 600,000 ₪ בשנה או הכנסה משפחתית בסך 900,000 ₪ בשנה.
כאמור, עמידה בכל מבחן תגובה באמצעות הצהרה וחתימה של גורם מוסמך, עורך דין, בית השקעות, רואה חשבון ובעלי תפקידים רלוונטיים נוספים.
מהם נכסים נזילים?
איך יודעים אם אתם משקיעים כשירים ומה הנכסים שניתן לכלול לצורך ביצוע התחשיב?
X נכסי נדל"ן אינם בבחינת נכסים נזילים – בין אם מדובר בבית מגורים ובין אם בנכסים אשר נרכשו מראש לצרכי השקעה.
X קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים אף הם לא יבואו בתחשיב הנכסים הנזילים.
✔️ המוצרים הפיננסיים אשר כן יוכרו כנכסים נזילים לצורך קבלת אישור למשקיע כשיר הם: כסף מזומן בחשבונות ובעובר ושב, פיקדונות ותכניות חיסכון, נכסים פיננסיים, ניירות ערך ומניות הנסחרות בבורסה.
יתרונות המשקיע הכשיר
עם ההיכרות עם תהליך קבלת אסמכתא למשקיע כשיר, הדרישות המחמירות והבירוקרטיה, עולה השאלה מדוע בעצם שלא להשקיע באפיקים מורשים ושאינם מוגבלים ולהימנע מן התהליך?
התשובה טמונה ביתרונות הרבים להם זוכה משקיע כשיר:
– נגישות להשקעות מסווגות ולהשקעות עתידיות אשר אינן חשופות לעיני כלל הציבור והמשקיעים הפוטנציאלים.
– קבלת מידע מלא הנוגע לתשואות, מצב השקעות ומידע פיננסי אודות חברות מובילות במשק.
– משקיע כשיר אינו כלול במגבלת 35 הניצעים ויכול להיחשף להצעות השקעה ולהשקיע בהן, כמיטב הבנתו והונו, ללא מגבלות.
– אפשרויות השקעה במגוון מוצרים פיננסיים ותחומים דוגמת השקעות נדל"ן, תחום האנרגיה, הייטק ופיתוח ועוד.
– אפשרות לליווי ויצירת בנק השקעות מותאם אישית על פי רמת סיכון רצויה, חתירה לתשואה, תחומי עניין, הון מיועד להשקעה ופרמטרים נוספים.
– הנחות והטבות במחיר הרכישה של מוצרים פיננסיים שונים.
– משקיע כשיר רשאי בביצוע השקעות עצמאיות ואינו מחויב בליווי של יועץ השקעות מוסמך.
הגדרת משקיע כשיר בהקשרי נדל"ן
ענף הנדל"ן עולה כפורח ולא ניכר כי קיימת כל תקרת זכוכית שתעצור אותו. חברות יזמות, בינוי וקרנות נדל"ן עוסקות אף הן בגיוס כספים ומימון באמצעות פניה למשקיעים ניצעים ולמשקיעים כשירים, כאשר הרשות לניירות ערך מכירה בגיוס כספים לצרכי השקעות נדל"ן, ואלה מצויות תחת כנפי החוק והן בבחינת ניירות ערך לכל דבר ועניין.
האם יש הבדל בהגדרת משקיע כשיר לפי החוק בישראל לבין משקיע כשיר על פי החוק בארה"ב?
גם שוק ההון בארה"ב מכיר בצורך לאזן בין צרכי גיוס ההון של החברות הפועלות בשווקים ובענפים השונים, לבין הצורך בהגנה על המשקיעים באמצעות מגוון כלים, ביניהם הנפקה ציבורית בכפיפות לפרסום תשקיף ואפשרות להשקעות פרטיות ללא תשקיף תחת פיקוח. המבנה בארה"ב דומה למבנה ולרגולציה בישראל, כאשר המונח משקיע כשיר קרוי באנגלית Accredited Investor.
בשונה מן החוק בישראל, המחוקק האמריקאי קבע שני מבחנים בלבד לקביעת משקיע כשיר, כאשר על המשקיע המיועד לעמוד במבחן אחד מבין השניים:
מבחן הכנסה – הכנסה שנתית בת 200,000 $ בתקופה בת שנתיים לכל הפחות, או לחילופין הכנסה משפחתית בת 300,000 $ לאותה תקופה אמורה.
מבחן שווי נכסים – סך הנכסים עולה על 1,000,000 (מיליון דולרים) ללא הבאה בחשבון של בית המגורים.
אחד מאפיקי ההשקעה המבוקשים בארה"ב עבור משקיעים כשירים – Accredited Investor,
הוא אפיק הנדל"ן בדגש על נכסי מולטי פמילי – נכסי נדל"ן משותפים הכוללים יחידות דיור מרובות לצרכי השכרה, ומצריכים משקיעים בעלי חוסן כלכלי בתכניות פיצל וחלוקת השקעות.
אפיקי השקעה למשקיע הכשיר
בעבור המשקיע הכשיר אפשרויות ההשקעה הן רחבות במיוחד, וביכולתו לבחור בין היצע רחב של אפיקים וכלים, לרבות השקעות בישראל ובחו"ל, השקעות אלטרנטיביות ועוד.
הנחת המוצא של הרשות לניירות ערך והפיקוח על שוק ההון, היא כי משקיע כשיר מביא ידע וניסיון רב, לצד הבנה פיננסית טובה, שמאפשרת לו בחירה וניהול השקעות עצמאי, מה שפוטר אותו מן החובה בליווי מקצועי. יחד עם זאת, ש לתת את הדעת על העובדה כי מבחני המשקיע הכשיר אינם בוחנים ישירות ידע וניסיון כפי שנהוג היה בעבר (החוק שונה בשנת 2016 לצמצמם את המבחנים לאלה הקיימים כיום), וכי על פי המבחנים הקיימים גם קבלת כספי ירושה או הגרלה עשויים העניק את התואר משקיע כשיר.
משקיע כשיר רשאי ובמקרים רבים אף מומלץ לו, להסתייע בייעוץ מקצועי בתחום ההשקעות באמצעות יועץ השקעות עצמאי או חברה לייעוץ השקעות.
ככלל, כאשר מדובר בסכומי השקעה גדולים, ההמלצה הפיננסית המובילה היא פיזור של סכום ההשקעה בין מספר אפיקים. מעבר להשקעה עצמאית בחברה על בסיס הנתונים שנחשפו, קיימות גם אפשרויות להשקיע בקרנות נדל"ן מגודרות ומובנות, השקעות בנדל"ן בישראל, השקעה בחו"ל וכן השקעה בחברה ציבורית לאחר ההנפקה בבורסה – ללא השימוש בתואר משקיע כשיר.
החתירה לתואר משקיע כשיר, בהנחה וקיימת עמידה באחד משלושה המבחנים הנדרשים לשם כך, היא למעשה חתירה לאפשרויות פתוחות, לבחירה, להתנהלות עצמאית בשוק חופשי ולחשיפה למידע רב בשלבים הראשוניים של הפעילות הפיננסית של החברה, אלמנט הראשוניות – מה שהוכיח את עצמו בעבר, יעידו משקיעי הקריפטו, ההייטק ואחרים.
חשוב לציין כי התהליך עצמו אינו כרוך בבירוקרטיה מרובה, ההצהרה היא הצהרה פשוטה הניתנת למילוי באופן עצמאי, ובמקרים מסוימים ניתן לגייס את החותמת הנדרשת ללא צורך בפניה אל עורך דין או רואה חשבון/ מוסמך פיננסיים, אלא באמצעות הבנק (במידה ודרישות המבחן הרצוי מוכחות בחשבון ובהתנהלות הבנקאית) או באמצעות בית השקעות בו מתנהלת פעילות השקעות קיימת, היכולה להעיד על עמידה במי מן המבחנים הנדרשים.
בכל מקרה, מדובר בתהליך קצר, שעלותו במידה וקיימת בטלה בששים, שפותח אפשרויות השקעה נרחבות ומעמיד את המשקיע הכשיר במועדון משקיעים יוקרתי בעל הטבות רבות.