מדריך מקיף למשקיעי נדלן בצ'כיה בשנת 2024
במהלך השנים האחרונות עולה קרנה של צ'כיה, שמוכרת כיעד תיירותי פופולרי, גם בתחומי השקעות הנדל"ן, ומשקיעים רבים שמחפשים אחר נכסים זולים יותר בהשוואה לישראל ואפשרות לתשואה גבוהה במדינה יציבה מבחינה כלכלית – מחליטים לבחור בה.
עם מיסוי נוח, גידול דמוגרפי, התפתחות כלכלית עקבית ועליות ערך גבוהות לאורך העשור האחרון, שוק הדירות במדינה התפתח מאוד, וכיום לא מעט משקיעים ישראלים שמבינים את הפוטנציאל קונים דירות להשקעה בצ'כיה.
הפנייה לשווקים זרים לצורך השקעות נדל"ן כבר ממש לא זרה למשקיעים הישראלים. השילוב בין גובה המיסוי, המחירים הגבוהים וההיצע הנמוך כאן אצלנו בישראל הובילו רבים למסקנה הברורה, שישראל היא חצי סיכה על מפת העולם ושנדל"ן מניב אפשר למצוא במדינות נוספות.
בין המדינות אליהן פונים המשקיעים בשנים האחרונות בולטת במיוחד צ'כיה, שביחס לשכנתה הגרמנית מציעה מחירים זולים באופן משמעותי, במיוחד למי ששוקל לבצע השקעות נדלן בפראג, עיר הבירה השוקקת והתיירותית של צ'כיה.
תוכן עניינים:
האם כדאי להשקיע בנדל"ן בצ'כיה בעת הנוכחית?
לא חסרות מדינות בעולם שכדאי להשקיע בהם, אבל פשוט אי אפשר להתעלם מהעובדה שצ'כיה פורחת, וזה בהחלט זמן טוב לכניסת משקיעים חדשים. השקעות נדלן בצ'כיה אף פעם לא היו אטרקטיביות יותר.
השתחררותה של המדינה מהסוציאליזם אפשרה לה להתפתח ולשגשג באופן מואץ, ובשנים האחרונות היא חווה פריחה בתחומים רבים, ביניהם התחום הכלכלי ותחומי המסחר והפיתוח.
כיום נחשבת כלכלת צ'כיה לאחת הכלכלות היציבות והמצליחות מבין המדינות הפוסט–קומוניסטיות, ומאז ההתאוששות המרשימה שלה מהמיתון ששרר בה בשנת 1999 היא מצליחה לשמור על יציבות ועקביות בצמיחתה, ובמקביל מצליחה להוריד באופן הדרגתי ומשמעותי את כמות האבטלה, לייצר מקומות עבודה חדשים לתושביה ולהתגאות בפעילות יצוא ענפה במגוון תחומים כולל פחם, מתכות, ציוד תעשייתי, כלי רכב, מוצרי מזון, נשק, ציוד לחקלאות ועוד.
צ'כיה ידועה גם כיעד תיירותי פופולרי (גם בקרב הציבור הישראלי), ומידי שנה היא מארחת כ–20 מיליון תיירים בשטחיה. פרט לכך, הודות לגל ההגירה שפוקד אותה בעשור האחרון היא חווה גידול חיובי של אוכלוסייתה, במקביל לילודה מרובה. המשמעות? הביקוש לדירות ונכסים בצ'כיה גדל על פני זמן.
שנת 2016 סומנה כשנת ה"בייבי בום" בצ'כיה, ומעריכים שעד לשנת 2030 צפויה עליה של כ-150,000 תושבים נוספים, שמן הסתם יידרשו פתרונות דיור הן על ידי בנייה של פרויקטים חדשים, והן על ידי שכירויות ברחבי המדינה, כך שהביקוש בצ'כיה עתיד לעלות באופן משמעותי וצפוי שהוא יוביל לעלייה של מחירי נדל"ן בצ'כיה בשנת 2024 ולאחריה.
נתונים על שוק הנדל"ן הצ'כי
נתונים על שוק הנדל"ן בצ'כיה | מידע על השקעות נדלן במדינה |
---|---|
גודל השוק: | כ-11 מיליון בני אדם |
ערים מרכזיות להשקעה: | פראג, ברנו, פילזן |
דמי שכירות חודשיים ממוצעים במדינה: | 300-800 יורו |
שיעור מס הרכישה: | 4% |
גובה המס על רווחי הון במדינה: | 15% |
תשואה ממוצעת על דירה להשקעה בצ'כיה: | 10%-5% |
מגמת מחירי הנדל"ן במדינה בשנה החולפת: | עליית מחירים בשיעור ממוצע של כ-1.05% |
מחיר ממוצע למ"ר של דירה בצ'כיה: | 4000-5000 יורו |
השקעה בצ'כיה – נקודת הזמן היא קריטית
משקיעים מהירי החלטה? תהליכי האישורים בצ'כיה אמנם אורכים זמן, בעיקר בשווקים העיקריים שבה, פראג וברנו. זאת מכיוון שקיים מאבק באשר לצביון הפיתוחים החדשים. אך עובדה זו לא צריכה להרתיע משקיעים חדשים מכניסה לשוק הנדל"ן הצ'כי באמצעות קניית נכס או דירה להשקעה בצ'כיה, כיוון שהיא מצביעה על צפי לעלייה נוספת בביקוש ובמחירי השוק.
כשמחירי הדירות בצ'כיה עולים וחוקי המשכנתאות נהיים נוקשים יותר, ועוד ועוד רוכשי דירות מקומיים, בעיקר בני המעמד הביניים, מתקשים לרכוש נכסים במדינה. מי שישכיל לנצל זאת ולרכוש בעת הנוכחית נדל"ן בצ'כיה עשוי לגרוף תשואה גבוהה אף יותר.
חשוב לציין שחרף העיכובים באישורי הבנייה משקיעים רבים בוחרים לרכוש דירות חדשות בשלבים הראשוניים של הפיתוח, כלומר רכישה "על הנייר". אף על פי שרכישה מסוג זה מצריכה אורך רוח עד לשלב מימוש הרווחים, זה בדרך כלל מתכון לעשיית תשואה גבוהה במיוחד.
מחיר דירה בצ'כיה – מהי העלות הממוצעת?
מהסיבות שצוינו לעיל, יזמים מתחום הנדל"ן ומומחי נדל"ן בצ'כיה מעריכים שהמחיר שיידרש עבור דירות חדשות ימשיך לעלות באופן מתון, לפחות בשנתיים הקרובות, אך כל עוד הכלכלה במדינה נשארת יציבה, אחוז האבטלה ממשיך לרדת ונרשמת עלייה בשכר החודשי הממוצע במדינה – העתיד נראה ורוד.
נכון להיום מחירן הממוצע של דירות למכירה בצ'כיה עומד על כ-75,000 קרונות צ'כיות למ"ר בפראג וכ-50,000 קרונות צ'כיות למ"ר בעיר ברנו, כשמידי שנה מחירים אלו עולים בכ–10%.
אם נדבר רגע בשקלים – מחיר ממוצע של דירות למכירה בפראג בגודל 50 מ"ר יעמוד על כ-500,000 ₪ ודירה דומה בעיר ברנו צפויה לעלות לכם כ-385,000 ₪.
כמה תידרשו לשלם עם הנכס שלכם? מיסוי על נדל"ן בצ'כיה
בשנים עברו מוכרי נכסים בצ'כיה נדרשו לשלם גובה מס שעמד על 4%, ובמקרים בהם המוכר לא שילם את המס, הוא התגלגל לקונה הנכס, אך הודות לשינויי החוקים שחלו בשנת 2016, המס הועבר לקונה באופן גורף.
פרט לכך, אמנת המס שקיימת בין ישראל וצ'כיה מאפשרת לקזז את תשלומי המס על ההכנסות שמתקבלות מהשכרת נכסים בצ'כיה מתשלומי המס הנדרשים מהתושב במדינת ישראל.
איפה כדאי להשקיע? ערים מומלצות להשקעה במדינה
◄ פראג – עיר הבירה של צ'כיה היא יעד מועדף להשקעה. משקיעים הן מבית והן מחוץ מחפשים נדל"ן להשקעה בעיר הבירה פראג באופן קבוע, אך חשוב לדעת, שלא כל אזור בפראג נחשב אטרקטיבי להשקעה, וחשוב לבחור אזורים אסטרטגיים, כאלו שממוקמים בסמוך לאתרי תיירות פופולריים, ושאינם ממוקמים באזורים עם נגישות נמוכה.
◄ ברנו נחשבת גם כן כיעד פופולרי להשקעה. אף על פי שהעלייה במחירים בברנו מתונה יחסית, צפויה בה עלייה של 7% במחירי הדירות החדשות. בנוסף, הירידה בהיצע הדירות החדשות עשויה להשפיע גם על מחירי הדירות מיד שנייה. ברנו נחשבת למרכז אקדמי מוכר, ומושכת סטודנטים רבים, שמגיעים ללמוד באוניברסיטת מסריק, שהיא האוניברסיטה השנייה בגודלה בצ'כיה.
◄ פילזן – למרות שהאזורים הכי מבוקשים להשקעה בצ'כיה כיום הם פראג וברנו, מתווכי נדל"ן מקומיים ממליצים גם לבחון השקעה בעיר פילזן, שממוקמת במרחק של כ-90 ק"מ בלבד מפראג הבירה הצ'כית, ומציעה היצע גבוה יחסית של דירות לקנייה בצ'כיה.
מחירן הממוצע של דירות 4 חדרים בפילזן עומד על 2.5 מיליון קרונות צ'כיות, כלומר קצת פחות מ-400,000 ש"ח.
אף על פי שזהו סכום גבוה ביחס לאזורים אחרים שמציעים נדל"ן למשקיעים בצ'כיה, היא עדיין נחשבת אטרקטיבית במיוחד למי שמחפש נדל"ן מניב, כיוון שהיא משמשת למרכז לימודים אקדמיים ומושכת סטודנטים רבים לגור בה.
לסיכום, צ'כיה לא מוכרת לאף משקיע בועה נדלנית שעלולה להתפוצץ להם בפנים. דווקא תמונת המצב המתונה במדינה היא זו שמושכת משקיעים רבים להשקיע בה ולרכוש נכסים לצורך השקעה לטווח הארוך.
השינויים בחוק המשכנתאות בצ'כיה שחלו בשנת 2016 אומנם מקשים על התושבים המקומיים לרכוש בה נכסים, אך עובדה זו רק מיטיבה עם המשקיעים הזרים בכלל והישראלים בפרט, שרואים בצ'כיה אלטרנטיבה נפלאה למיסוי הגבוה בישראל, לגובה מחירי הדירות ולקושי לאתר אחר נכס מניב מפאת היצע נמוך.
כל זאת ביחד עם הסכם האמנה שנחתם בין ישראל וצ'כיה שמאפשר תשלום מסים נוח ללא כפל מיסוי, מוביל רבים לבחון אפשרויות השקעה בצ'כיה.